Ovi kiinni!

Ovia sulkeva koira on hyödyllinen, ja sillä voi myös tehdä vaikutuksen vieraisiin. Tempun opettaminen on aikaa vievää ja vaatii kärsivällisyyttä. Parhaiten onnistut, kun pilkot tehtävän osiin. Aloita opettamalla koira koskettamaan kohdetta. Pidä esimerkiksi kynää, kutsu koira ja palkitse se, kun se koskettaa sitä kuonolla. Kun tämä sujuu hyvin, ota mukaan käsky, esimerkiksi ” sulje ovi”, juuri ennen kuin näytät esinettä.

Vaihda esine toistojen jälkeen tarralappuun. Sano koiralle käyttämäsi käsky ja odota että, se koskettaa lappua kuonollaan. Muista palkita heti, kun se tekee oikein. Tee riittävästi ja vaihtelevasti toistoja. Laita tarralappu oveen, osoita sitä ja sano käsky. Ellei koira kosketa ovea kuonollaan, ota lappu käteen ja pidä kättä oven lähellä. Jatka, kunnes koira koskettaa ovea. Ellei koira sulje ovea kunnolla, sitä voi innostaa pitämällä kiinni ja samalla kun antaa käskyn ja päästää koiran irti, liikkuu itsekin kohti ovea. Jos oppimisessa tapahtuu iso askel eteenpäin, olisi palkkionkin hyvä olla iso.

Tassulla koskemisesta ei kannata palkita. Oven sulkeminen tassulla todennäköisesti naarmuttaa ovea. Voit aloittaa kevyellä keittiön ovella ja siirtyä raskaampiin välioviin. Tämän tempun yksi variaatio olisi sulkea ovi vetämällä, jota varten ovenkahvaan kiinnitetään köysi. Ennen tätä koiran pitää vetää sitä mielellään. Vetoleikkien lomassa opetetaan käsky, joka koiran tulisi yhdistää oven sulkemiseen.

Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit