Loppu jahtaamiselle!

Monet koirat pitävät takaa-ajosta. Se ei kuitenkaan aina ole sopivaa, ja koirat voivat joutua vaaratilanteisiin, esimerkiksi kolaroida auton kanssa. Ongelmien välttämiseksi koiran takaa-ajovietille pitää löytää hyväksyttävä kohde. Kun se opetetaan leikkimään leluilla ja juoksemaan niiden perään, se saa nauttia turvallisesti takaa-ajon riemusta ja vauhdista. Kielletyt takaa-ajot pitää tietenkin pysäyttää. Varma luoksetulo olisi siis tärkeää.

Takaa-ajovietti on vahva vietti. Usein sen käynnistää liike, mutta myös pelko voi saada sen aikaan. Koira voi pelästyä esimerkiksi auton ääntä tai hajua tai äkkiä lähestyvää pyöräilijää, jonka se haluaa ajaa pois. Pennun pitää oppia, ettei se saa esimerkiksi ajaa takaa lapsia. Ennen kuin tämä on opittu, pidä pentu kytkettynä lasten läheisyydessä. Kannattaa myös pyytää juoksevia lapsia pysähtymään, jos se sopii tilanteeseen. Kannattaa myös muistaa, että koirat eivät pelkästään aja takaa, vaan voivat myös purra, eli hauskalta näyttävä takaa-ajo voi päättyä ikävästi.

Jos koiralla on tapana jahdata kiihdyttäviä tai pelottavia asioita, kuten lenkkeilijöitä, sitä voi siedättää niihin. Valitse paikka, jossa koira voi rauhassa tutustua kohteisiin. Pidä se taluttimessa ja anna sen seurata kiihdyttävää tai pelottavaa kohdetta etäältä. Aloita riittävän kaukaa ja pienennä välimatka vähitellen. Jos koira on edelleen aikeissa hyökätä perään, siirry niin kauas, että koira rentoutuu. Muista aloittaa niin, kuin aiot jatkaa. Ei-toivotun takaa-ajon kitkeminen vanhemmalta koiralta tietää enemmän työtä.

Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit