Turvallista joulua!

Jouluna on aikaa nauttia yhdessäolosta sekä ihmisten että lemmikkieläinten kanssa. Jotta pitkät pyhät sujuvat rauhallisesti, on hyvä muistaa, että monet meille ihmisille mukavat asiat voivat olla vaaraksi nelijalkaisille ystäville.

Joulupöydän ruuat on tarkoitettu ihmisille ja koiran on parempi syödä omaa ruokaansa myös juhlapäivinä. Sen lisäksi että koira voi sairastua syötyään rasvaista, suolaista tai maustettua ruokaa, joudut luultavasti käyttämään vatsakivuista koiraasi ulkona pitkin yötä. Koiralle ei pidä antaa linnun- tai possunluita eikä kalanruotoja.

Suklaa sisältää teobromiinia, joka on myrkyllistä koirille. Jos koira syö liian paljon suklaata, se saattaa sairastua vakavasti tai jopa kuolla suklaamyrkytykseen. Suklaamyrkytyksen oireita ovat oksentelu, rauhattomuus, lisääntynyt kuolaaminen, lihasheikkous, vatsakivut ja krampit. On hyvä muistaa, että mitä tummempaa suklaa on, sen vaarallisempaa se on. Myös piparkakut ja taikinat ovat soveltumattomia koiran vatsalle niissä olevan soodan takia.

Joulukoristeet ja kuusi voivat olla vaarallisia koiralle. Koiran vatsa ei pysty sulattamaan kuusenneulasia ja ne voivat aiheuttaa suolitukoksen. Kuusen lasipallot sekä muut koristeet voivat houkutella etenkin nuorta ja leikkisää koiraa puoleensa, joten huolellisuus koristeiden asettelussa on paikallaan.

Monen joulukattaukseen kuuluvien kynttilöiden tulisi olla niin korkealla, ettei koira ylety niihin. Mikäli koira pääsee maistelemaan kynttilöitä, kynttilöiden sisältämä parafiini saattaa aiheuttaa vatsavaivoja. Perinteisistä joulukukista myrkyllisiä ovat joulutähti, amaryllis, hyasintti ja tulppaani. Joulukaktus ja tulilatva puolestaan ovat myrkyttömiä.

Joululahjojen narut kiehtovat usein eläimiä, mutta narut kannattaa pitää poissa karvaisten kaverien ulottuvilta. Ne ovat teräväreunaisia ja nieltynä saattavat rikkoa suolenseinämän tai kietoutua ja juuttua suolistoon. Rauhallisen joulun varmistamiseksi on hyvä selvittää etukäteen joulunpyhinä päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot.

Koirat ovat tapaeläimiä ja myös jouluna on tärkeää pitää kiinni koiran rutiineista. Koira tarvitsee myös joulupyhinä päivittäiset kävelylenkit. Joulun vapaapäivät antavatkin hyvän mahdollisuuden järjestää vähän ylimääräistä aktiviteettia koiralle.


Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit