03.04.2019

Terveiset Somerniemeltä!

Viime vuoteen mahtui paljon muutoksia ja luopumisia. Tuo vaikea vuosi on nyt jo kaukana takana, ja uusi innosta vuosi on alkanut.

Loppuvuonna talomme ja sydämemme valloitti riisenipentulauma, joiden kasvua on ollut ilo seurata. Pentueesta kotiin jäi yksi uros, ”Aram”. Ihastuin tähän pentuun jo ihan alkumetreillä. Aram oli ahnein, pullein ja kömpelöin. Se oli sellainen omien polkujen kulkija. Kun muu lauma kipitti pihalla yhteen suuntaan, tämä poika lyllersi yksin toiseen suuntaan.

Tänä vuonna pääsettekin seuraamaan Aram-pennun kasvua ja pentutreenejä. Lisäksi saatte kuulla kisakoiran valmistautumisesta kohti tämän kauden tavoitteita. Toivottavasti nautitte meidän lauman päivityksistä, me ainakin aiomme iloita treeneistä ja kaikista onnistumisista.

Iloisia treenihetkiä kaikille!

Emma ja riisenilauma

12.01.2018

Parempaa vuotta meille kaikille, ja erityisesti myös itselleni!

Vuosi 2017 on onnellisesti takana, ja nyt viimeistään on aika miettiä kulunutta vuotta ja sen tapahtumia. Ja samalla suunnata katse ja ajatukset alkaneeseen vuoteen.

Vuoteen 2017 mahtui jälleen paljon koiratapahtumia: kokeita, kilpailuja, koulutustilaisuuksia ja leirejä. Kiitos kaikille ystäville ja uusille tutuille mukavista muistoista. Esa on omien koiriensa kouluttamisen ohella ollut auttamassa useita muita koirakoita eteenpäin omissa tavoitteissaan.  Uuden ja innostavan haasteen ovat tuoneet Emman urheilupsykologian sertifikaattiin liittyvät lisäopinnot. On ollut erittäin mielenkiintoista kehitellä erilaisia psyykkisen valmennuksen ryhmäohjauksia. Olemme myös yhdessä räätälöineet palveluskoiraharrastajille suunnattua koulutuskokonaisuutta missä koirakoita pyritään ohjaamaan kokonaisvaltaisemmin myös urheilupsykologinen näkökulma huomioiden.

Urheilupsykologiaan ja psyykkiseen valmennukseen paneutuminen on myös avannut erilaisen mahdollisuuden pohtia omaa harrastamista, ja sitä pohdintaa haluankin nyt jakaa teille tässä.

Minulle vuosi 2017 muotoutui täysin vahingossa omaksi näytönpaikakseni. Olen toki mielessäni pyöritellyt ajatusta IPO-harrastuksen lopettamisesta koirani Sepon kohdalla jo useasti aikaisemminkin, mutta olen antanut meille aina kuitenkin vielä tämän yhden vuoden aikaa. Ensin vuoden alussa ajatukseni olikin leppoisasti jäähdytellä kohti "IPO- eläkettä". Pian mielessäni se iloinen ja rento ajatus jäähdyttelyvuodesta muuttui kuitenkin pakottavaksi vimmaksi näyttää rahkeemme vielä viimeisen kerran. Tämän koiran kanssa meillä on ollut paljon haasteita ja vastoinkäymisiä yhdessä, ja niistä raastavimpana ovat olleet ongelmat yhteistyömme sujuvuudessa (tai paremminkin sen sujumattomuudessa).

Viimeisen kuuden vuoden aikana olen toistuvasti saanut kuulla kuinka koirassa olisi potentiaalia vaikka mihin, mutta minä en pysty koiraa esittämään ja ohjaamaan sen vaatimalla tasolla. Mielessäni nämä sanat ovat hiljalleen muuttuneet haasteeksi, "minähän en luovuta, minä näytän teille". Kuitenkin vähitellen ja salakavalasti mukavasta harrastamisesta tuli työlästä, ja ne saavutettavissa olevat välitavoitteet muuttuivat kuin huomaamatta pakkopullaksi. Oli pakko lähteä treenaamaan, "koska ne tavoitteet". Ja treenit, ne olisivat aina voineet mennä vielä paremmin. Ja lopulta se kauden 2017 päätavoite mitä lähdin tavoittelemaan oli näin jälkikäteen arvioituna aivan liian korkealla. Tavoite oli kohtuuton suhteessa käytössä olevaan treeniaikaan ja harjoitusmahdollisuuksiimme. Ja lopulta liian korkean tavoitteen aikaansaamat pettymykset, epätoivo ja puurtamisen ilottomuus veivät meitä aina vaan kauemmaksi siitä tavoitteesta.

Vuodessa hukkasin sen harrastamisen hauskuuden ja ilon, mistä usein omissa koulutuksissani ja valmennuksissani muille puhun. Sisäinen puheeni piiskasi minua eteenpäin, mutta se ei suinkaan ollut itsetuntoa tai harjoitteluani tukevaa puhetta. Vaadin meiltä koirakkona täydellisyyttä, ja jotain sellaista mitä emme voisi koskaan saavuttaa. Vaatimalla liikoja altistin itseni jatkuvasti pettymyksille ja epäonnistumisille. Viimeisessä yhteisessä IPO-kisassa suorituksemme hylättiin ohjausvirheeni vuoksi, ja lopulta koin pettäneeni kouluttajieni, treenikavereideni, koirani kasvattajan ja jopa oman koirani luottamuksen.

Näkökulmani harrastukseeni oli vuodessa vääristynyt ja kaventunut, ja lopulta tämän kaiken ymmmärtämiseen ja summaamiseen tarvittiin vain yksi tapaaminen kollegan kanssa. Tämä tapaaminen avasi silmäni tälle järjettömälle märehtimiselle. Nyt (tosin hieman pinnistellen) löydän toki paljon hyvääkin viime kaudesta. Tätä kirjoittaessani näen nyt viime kaudessa paljon arvokasta oppia ja kokemusta mitä voin hyödyntää jatkossa.

Ennen kaikkea edellinen kausi auttoi minua näkemään tämän harrastuksen uudessa valossa ja kirkasti tavoitteita alkavalle kaudelle. Vuonna 2018 aionkin keskittyä minulle tärkeisiin asioihin, en asioihin mitä muut ajattelevat, että minun tulisi tehdä. Minä itse valitsen omat tavoitteeni ja päämääräni, ja minä olen niistä myös vastuussa. Tavoitteeni tulevat olemaan enemmän itse matkaan ja prosessiin liittyviä kuin pelkkään päämäärään kytkeytyviä haaveita. Vuoden 2018 onnistumista ei määrää se mille sijalle loppukaudesta päädymme vaan se miten olemme sinne päätyneet.

Tänä vuonna aion panostaa niihin asioihin mitkä ovat MINULLE tärkeitä, mistä nautin ja mistä tulen hyvälle tuulelle. En aio kokea huonoa omatuntoa tekemättömistä treeneistä tai vapaapäivistä. Aion viettää enemmän aikaa läheisteni ja niiden ihmisten kanssa joista pidän ja jotka tuovat minulle iloa. Haluan keskittyä itseeni ja varaan itselleni aikaa voidakseni liikkua monipuolisemmin, syödä terveellisemmin ja nukkua riittävästi. Halua pyrkiä kokonaisvaltaisempaan hyvinvointiin ja elämäntapaan.

Jatkossa aion treenata periaatteella "laatu korvaa määrän", suunnittelen treenit hyvin ja puran treenit jälkikäteen. Vuonna 2018 panostan ns. kolmen K:n harjoitustapaan (keskity, kuuntele ja korjaa). Keskityn harjoituksen suunnitteluun, itse harjoitukseen ja olen läsnä. Kuuntelen treenikavereideni palautetta, käyn läpi videoita harjoituksistani ja pohdin itse omia suorituksiani. Pyrin tunnistamaan ja korjaamaan ongelmakohdat ja virheet seuraavissa harjoituksissa. Kaiken tämän teen omasta halustani ja palostani kehittyä koiranohjaajana, en näyttääkseni muille tai ollakseni muita parempi. Tahdon olla vuonna 2018 asenteiltani aikaisempia vuosia parempi painos itsestäni: aion puhua itselleni kannustavammin, olla ystävällisempi ja suhtautua itseeni hyväksyvämmin.

Heitänkin teille kaikille harrastajille tässä samalla haasteen! Aloittakaa tekin vuosi 2018 sopivan vaativalla tavoitteella ja siirtykää pois mukavuusalueeltanne, sillä liian helposti saavutettava tavoite ei useinkaan innosta meitä ponnistelemaan. Pohtikaa mitä kaikkea tavoite pitääkään sisällään ja mitä kaikkea sen saavuttaminen edellyttää, jakakaa tämä päätavoite helposti arvioitaviin välitavoitteisiin. Ja seuratkaa säännöllisesti edistymistänne suhteessa asettamiinne tavoitteisiin. Panostakaa harrastuksessanne laatuun, pelkkä treenaaminen ilman suunnitelmaa ja päämäärää harvoin johtaa toivottuun lopputulokseen. Ja sen mitä ikinä aiottekaan tehdä: tehkää se täysillä, asiaan keskittyen ja omaan juttuunne luottaen! Pyritään nauttimaan jokaisesta hetkestä ja olemaan myötätuntoisia kaikille, etenkin itsellemme!

Hyvää ja onnellista vuotta 2018 kaikille toivottavat asennettaan ja harrastamistaan pohtinut Emma sekä koko muu Somerniemen lauma.


Esan ja Emman koiralauman kuulumisia Somerniemeltä!

Palveluskoiraharrastuksen kiireisin aika on nyt käsillä ja kalenterit ovat täynnä treenejä, kokeita, kilpailuja ja koulutusleirejä. Lähes kaikki vapaa-aika on vietetty koiraleirillä ja treeneissä sekä kisamatkoilla.

Kauden ensimmäinen iso koitos oli Esan ja Kostin belgianpaimenkoirien maailmanmestaruuskisat (FMBB) Saksassa Hallessa 17.-30.5.2017. Esa ja Kosti olivat mukana Suomen IPO-joukkueessa. Emma toimi IPO-joukkeen joukkueenjohtajana. Valitettavasti Kosti ei selvittänyt jälkiosuudessa ensimmäistä kulmaa, eikä näinollen voinut saada hyväksyttyä tulosta. Tottelevaisuus- ja suojeluosuuksissa oli paljon hyvää, ja ne asiat joihin oltiin keskitytty onnistui. Joten päätimme nauttia niistä pienistä onnistumisista isolla aarennalla yli 150 maailman parhaan koirakon joukossa, vaikkei tällä kertaa tulosta saatukaan.

Kasvattimme Eatz A -pennut täyttivät 1 vuoden maaliskuussa. Omien kasvattiemme kanssa olemme pyrkineet puuhailemaan mahdollisimman paljon, ja erilaisissa koulutustilaisuuksissa kevään aikana on ollut ilo seurata kuinka hienosti koirakot ovat kehittyneet. Pentujen myötä on myös ystäväpiiri laajentunut, mikä onkin tämän harrastuksen yksi parhaista seurauksista. Samanhenkisten ihmisten kanssa on ilo harrastaa ja viettää vapaa-aikaa. Meidän Kaja on ollut suursnautseriohjaajalle haastellinen koulutettava, mutta vähitellen yhteistyö on alkanut sujua. Emma on ottanut Kajan ohjaamisen innostavana haasteena vastaan ja koira onkin jo näyttänyt itsestään paljon hyviä harrastuskaverin ominaisuuksia. Seikkailut Kajan kanssa jatkuu!

Useampi koulutusleiri on jo ehditty viettää, ja on ollut mahtava tavata uusia taitavia koirakoita. Kesän leiriputken avasi oman Eatz-tiimimme kymmenpäiväinen leiri. Leirillä harjoittelimme sekä vierailevien kouluttajien kanssa että oman porukkamme kesken. Oikein antoisa kesäleiri hyvässä porukassa. Tänä kesänä olimme mukana monilla eri koulutusleireillä ja koulutustapahtumissa, mm. jokakesäiset kohokohdat riisenileiri ja SPKL maalimiesleiri.

Kaikkien leirien lisäksi olemme ehtineet käymään myös kisoissa. Emma ja Seppo osallistuivat Suomen suursnautserikerhon joukkueessa Who Bites the Best -kilpailuun 16.-18.6. Kirkkonummella. Koirakko sai kisoista tuloksen, vaikka yhteistyö tuntuikin paikoin olevan hieman ruosteessa. Tuloksella lunastimme myös osallistumisoikeuden rodun mm-kisoihin Tšekkeihin lokakuussa. Emma ja Nikita osallistuivat suursnautsereiden mestaruuskisoihin 18.-20.8. Uuraisilla IPO:n avoimeen luokkaan. Valitettavasti tottelevaisuusosuudessa tuli muutama kallis virhe, joiden vuoksi tulos jäi tällä kertaa saamatta. Kisoissa oli mahtava tunnelma, ja Nikitan kanssa oli ilo kilpailla. Mestaruuskisoista tuli omista virheistämme huolimatta kuitenkin kotiinviemiseksi joukkuemestaruus, josta iso kiitos kuuluu Maijulle ja Sirpalle jotka koirineen tekivät hienot tulokset.

Esa ja Kosti osallistuivat 3.-6.8. Paimiossa pidettäviin palveluskoirien SM-kilpailuihin. Valitettavasti suoriutuminen ei tällä kertaa riittänyt joukkuepaikkaan, mutta Esa ja Kosti valittiin varapaikalle Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. SM-kisoista saatiin kuitenkin paljon ajateltavaa tulevia treenejä varten.

Esa ja Rosita puolestaan tähtäävät seuraavaksi palveluskoirien käyttäytymiskokeeseen (eli BH-koe). BH-koe on käytävä ennen varsinaisiin kokeisiin osallistumista ja hyväksytty BH-koe on vaatimuksena palveluskoirakokeisiin osallistumiseen. Laumaamme muutti kesällä myös uusi jäsen Hades. Hades on 2-vuotias malinois, Esan vanhimman koiran Geron jälkeläinen. Saa nähdä mitä seikkailuita Esalla ja Hadesilla onkaan vielä edessä.

Emma palasi juuri kotiin Saksasta jossa pidettiin FCI:n IPO mm-kisat (kaikkien FCI -rotujen suojelun maailmanmestaruuskilpailut), jossa Emma toimi Suomen joukkuueen joukkueenjohtajana. Esa ja Kosti ovat valmistautuneet Hyvinkäällä 13.-15.10. pidettäviin rotumestaruuskisoihin. Emman ja Sepon kauden päätavoitteena onkin sitten lokakuussa Tšekeissä pidettävät suursnautsereiden mm-kisat.

Vaikka treeni- ja kisakausi onkin nyt kiihkeimmillään, on meillä ollut aikaa tehdä myös muita koiramaisia puuhia. Esa on alkanut laajentaa koirahoitolamme tiloja, mikä onkin tarpeen kun oma koiralaumamme tuntuu varaavan kaikki hoitolan tilat.
Emma puolestaan on ahkerasti suorittanut lisäkoulutuksia psyykkiseen valmennukseen liittyen ja tehnyt erilaisia psyykkisen valmennuksen projekteja palveluskoiraharrastuksen piirissä. Syksyn myötä myös tällä psyykkisen valmennuksen puolella on luvassa uudenlaisia mielenkiintoisia haasteita.

Palataan näihin syksyn tuleviin koitoksiin vielä, mutta nyt on jo aika lähteä treenaamaan!

Kiitos Jahti&Vahti sujuvasta yhteistyöstä sekä huipputuotteista!!

14.12.2016

Esan ja Emman kuulumisia Somerniemeltä!

Jälleen yksi koiratapahtumista täyttynyt vuosi alkaa olla pian paketissa, on taas aika muistella kulunutta kautta ja suunnitella tulevaa!

Vuoden 2016 kohokohtia:

Eatz A -pennut syntyivät maaliskuussa.
Meidän sijoitusnarttu Julia synnytti kaksitoista pentua, joista yksi narttu jäi meille kotiin kasvamaan. Kajan olisi tarkoitus jäädä Emman ohjaukseen, mutta katsotaan kuinka hidas ohjaaja pärjää näin nopean koiran kanssa. Toivottavasti Kajasta kuullaan vielä tulevina vuosina paljon tarinoita.

Suursnautseri Rissies Nikita on myös Emman ohjauksessa ja oikeastaan vasta tällä kaudella treenaaminen saatiin siihen pisteeseen, että kokeisiin meno tuli ajankohtaiseksi. Nikitan kanssa on jouduttu tekemään paljon töitä jälkiosuuden kouluttamisessa. Niki ei ole toiminut kuten Emman aikaisemmat koirat, ja onkin ollut mielenkiintoista soveltaa ja kokeilla jotain aivan muuta. Vähitellen loppukesästä yhteinen sävel jäljellä alkoi löytyä. Emma ja Niki tekivät suursnautsereiden jalostustarkastuksen heinäkuussa riisenileirin yhteydessä. Ja vihdoin syyskuussa oli sitten ensimmäisen palveluskoirakokeen vuoro, Niki teki suojelukokeen ykkösluokassa tuloksen. Nikille olikin loppuvuodeksi kalenteri buukattu täyteen, kun Niki lähti lokakuussa jalostuslainaan Ruotsiin Rissies-kenneliin.

Emman ja Sepon vuosi onkin sitten ollut vauhdikas ja tapahtumarikas. Ensin teimme kesäkuussa suursnautsereiden rotumestaruuskisoissa palveluskoirien suojelukokeen 2 -luokassa tuloksen, ja sijoituimme omassa luokassamme toiseksi. Päivän kruunasi vielä koko kisojen joukkuemestaruuden voitto. Sepon kanssa saavutettiin suojelukokeen voittajaluokassa tulos heinäkuussa ja samalla suursnautsereiden mm-kisojen joukkuepaikkaan oikeuttava tulos. Emmalle tämän koiramaisen vuoden ehdoton kohokohta oli suursnautsereiden MM-kisat Sveitsissä lokakuussa, jossa koirakko teki kakkostuloksen. Nämä olivat Emma ja Sepon ensimmäiset yhteiset maailmanmestaruuskilpailut.
Sepon kanssa on koettu yhdessä paljon eikä aina matka ole ollut helppo. Koira on ollut niin paljon enemmän kuin mitä uskalsin toivoa, ja toisaalta siinä samalla kovin haasteellinen kouluttaa ja ohjata. Joten pelkästään jo mahdollisuus osallistua meidän rodun ykköstapahtumaan tämän koiran kanssa oli yhden suuren unelman täyttymys.

Maailmanmestaruuskisoissa teimme Sepon kanssa tähän mennessä parhaimman tuloksemme (jälki 89/100, tottelevaisuus 82/100, suojelu 86/100). Erityisesti kenttäosuuksiin eli tottelevaisuuteen ja suojeluun olen erittäin tyytyväinen. Menetimme paljon arvokkaita pisteitä lisäkäskyihin ja estenoudossa Seppo kiersi a-telineen takaisin tullessa. Myös suojeluosuudessa jouduin käyttämään hallintaosuuksissa muutamia lisäkäskyjä ja yhden irrotus ei ollut aivan korrekti.

Esa ja Kosti aloittivat tämän vuoden kisaputkensa PK SM -kisoissa sijoittuen neljänneksi ja samalla lunastivat menolipun FCI:n MM-kisoihin Sloveniaan.
Sloveniassa MM-kisoissa koirakko teki kakkostuloksen. Belgianpaimenkoirien rotumestaruuskisat pidettiin Kouvolassa. Esa ja Kosti sijoittuivat 5. ja ansaitsivat näin menolipun kevään 2017 FMBB-kisoihin Saksaan.

16.08.2016

Terveisiä Somerniemeltä!

Meidän lauman alkuvuosi on ollut täynnä ohjelmaa: koiranpentuja, kilpailuja, kokeita ja leirejä. Esa on ehtinyt olemaan jo lukuisilla leireillä ja koulutustapahtumissa kouluttamassa sekä kokeissa maalimiehenä. Muiden koirien treenaamisen lisäksi olemme myös löytäneet aikaa treenata omia koiriamme. Paljon on jo ehtinyt tapahtumaan, mutta nyt tätä kirjoittaessa tuntuu että tämän vuoden isoimmat kohokohdat ovat vielä edessä.

Maaliskuun alussa sijoitusnarttumme Julia synnytti ison pentueen ja täytti kotimme pikkuisilla belgianpaimenkoirilla. Alkuvuoden osalta Julia hommasikin meille oikein mieluista puuhaa: pikkupentujen hoitaminen ja niiden kasvun seuraaminen. Pentujen ja emän kanssa meni kaikki oikein hienosti. Pennut löysivät ihanat omat kotinsa, ja jo nyt voi sanoa että me löysimme myös uusia ystäviä.

Toukokuussa Esa toimi maalimiehenä ja joukkueenjohtajana joukkuemestaruuskultaa voittaneelle dobermannijoukkueelle Unkarissa. Suomalaiset koirakot tekivät upeita suorituksia maailmalla ja Esa sai kunnian olla mukana nauttimassa näistä ikimuistoisista hetkistä.

Touko-kesäkuun vaihteessa järjestimme myös treenikavereillemme sekä pentujen omistajille yhteisen koulutusleirin. Ehdottomasti yksi kesän huippuhetkistä on kokoontua kavereiden kanssa yhteisen harrastuksen pariin.

Saimme myös maistella kansainvälisiä tuulia, kun kesäkuun alussa Emma oli yhtenä järjestäjänä Petra Reichmann ja Bernd Föryn suojeluseminaarissa. Petra on suursnautserinsa kanssa jo useamman vuoden kilpaillut useissa eri arvokisoissa menestyksekkäästi ja halusimme ehdottomasti hänet maalimiehensä kanssa Suomeen vierailemaan. Seminaari oli oikein onnistunut ja mahdollista jatkoakin tälle mietitty.

Emman ja Sepon (Queseppo vom Hatzbachtal) vuoden ensimmäinen tulikoe oli 10.-12.6. pidetyissä Riisenmestikissä. Alkuperäinen haave oli, että olisimme olleet jo voittajaluokassa mestaruuskisoissa. Mutta aikataulut kävivät mahdottomiksi kevään kiireiden vuoksi, joten osallistuimme avoimeen luokaan.
Seppo aloitti kisat upealla jälkisuorituksella (98/100 pistettä). Kenttäsuorituksissa näkyi vielä paljon parantamisen varaa, mutta kehitystä on tämän vaikeasti ohjattavan koiran kanssa tapahtunut. Seppo tuli lopulta omassa luokassaan toiseksi, lisäksi joukkueemme "team Kääpiöt" voitti joukkuekultaa!

Ennen heinäkuun leirejä Emma ja Seppo kävivät vielä tekemässä IP3-tuloksen (tulos suojelun voittajaluokasta) ja tämä tulos oikeuttaa paikkaan suursnautsereiden MM-kisoihin Sveitsiin lokakuussa.


Vuotuisella Riisenileirillä järjestettiin jalostustarkastus, johon Emma ja Niki (Rissies Nikita) osallistuivat. Esa toimi jalostustarkastuksessa maalimiehenä. Niki suoritti jalostustarkastuksen hyväksytysti ja yksi asetettu tavoite on jälleen saavutettu.

Riisenien kesäleirin jälkeen alkoi Esan isännöimä Suomen palveluskoiraliiton maalimiesten kesäleiri. Leirillä koulutetaan tulevia koulutusmaalimiehiä ja kilpailuavustajia. Ja viikon lopuksi ns. korttikokeessa pätevöidään uusia avustajia. Emman eläkekoira Salli (Cajun vom Hatzbachtal) pääsi osallistumaan tähän hienoon tapahtumaan tekemällä koeliikkeitä, sekä harjoituksissa ennen korttikoetta että itse korttikokeessa. Onnittelut kaikille uusille pätevöidyille maalimiehille. Heinäkuun leiriputken jälkeen seurasikin parin viikon huilia muille koirille ja Kosti (Kutinan Pamppu) sai viimeistelytreenejä palveluskoirien suomenmestaruuskisoja varten. Lapualla 5.-8.8. järjestetyissä Suomenmestaruuskisoissa Esan ja Kostin sijoitus oli upeasti neljäs hienolla ykköstuloksella. Esa ja Kosti tulivat valituksi Suomen joukkueeseen syyskuussa Sloveniassa pidettäviin palveluskoirien MM-kisoihin. Paljon on jo tapahtunut, mutta vielä on jännitettävää edessä! Molemmat kisakoirat ovat yltäneet tällä kaudella niille asetettuihin tavoitteisiin lunastaessaan joukkuepaikat maailmanmestaruuskisoihin. Nyt sitten tulevien kuukausien vapaa-ajan ongelmat ovat ratkaistu: kaikki aika menee kentällä ja pellolla :) Kiitos Jahti&Vahti loistavasta ruuasta, ruoka on sopinut meidän laumalle mahtavasti. Sillä koirat ovat loistavassa kunnossa ja palautuvat rasituksesta hyvin. Käytämme ruokaa niin perusruokinnassa kuin palkkauksessa

Tervehdys Somerniemeltä!

Olemme Esa Tapio ja Emma Hietarinta Somerniemeltä. Meille koirat ja niiden kanssa harrastaminen ovat enemmän kuin harrastus, se on elämäntapa. Harrastamme palveluskoiriemme kanssa kansainvälistä IPO-koetta (suojelukoe). Koiraharrastuksessa tavoitteemme on kilpailla SM- ja MM-tasolla koiriemme kanssa. Lisäksi pihapiirissämme toimii perustamamme yritys Somerniemen koirahoitola K-9 palvelut. Yritys tuottaa koirahoitolapalveluita sekä koirien koulutustoimintaa. Meillä on kotona kolme malinoissia, kolme suursnautseria ja yksi borderterrieri. Esa kasvattaa maleja ja suursnautsereita EATZ-kennelnimellä.

Esan koiraharrastaminen on alkanut jo vuonna 1990. Maalimiehenä Esa on toiminut yli 25 vuotta. SPKL:n virallisen kilpailumaalimieskortin Esa suoritti 1997 ja tämän jäkeen Esa on toiminut kilpailuavustajana useissa Suomen arvokilpailuissa. Esan kilpailumaalimiesuran huippukohta oli vuonna 2010, kun Suomessa järjestettiin kaikkien palveluskoirarotujen yhteiset suojelun maailmanmestaruuskilpailut (FCI IPO MM) ja Esa sai kunnian toimia ykkösosan maalimiehenä. Esa kouluttaa vuosittain useilla eri koiraleirillä ja koirakerhojen (sekä seura- että palveluskoiria) tapahtumissa tottelevaisuutta, jäljestämistä ja toimii suojelumaalimiehenä.

Esa kouluttaa omaa treeniryhmäämme pääsääntöisesti Etelä-Suomessa. Ryhmämme koirakoista useampi on kilpaillut eri rotujen maailmanmestaruuskilpailuissa. Esalla on ollut ohjauksessaan ja koulutettavana useita eri rotuja mm. dobermann, saksanpaimenkoira ja malinois. Kaikkien koirien kanssa päälajina Esalla on ollut suojelu (IPO). Esa ja Gero (Kutinan Kuusysi) osallistuivat neljä kertaa kaikkien palveluskoirarotujen suojelun MM-kisoihin (FCI IPO MM) sekä kahdesti pohjoismaiden mestaruuskisoihin (NOM). Kisakäyntejä Geron kanssa kertyi yhteensä noin 30 ja lähes kaikki ykköstuloksella. Nyt Gero nautiskelee eläkepäivistään! Esan tämänhetkinen kisakoira on Kosti (Kutinan Pamppu) ja kotona on kasvamassa tulevaisuuden toivo Rosita (Bambule Jankari). Koirien treenamisen lisäksi Esa toimii mm. Suomen palveluskoiraliiton hallituksessa ja Pure Dogs ryn puheenjohtajana.

Emman koiraharrastus alkoi borderterrieri Rumban kanssa tokon parissa. Suursnautseri Sallin myötä siirryttiin palveluskoiralajeihin ja sillä tiellä ollaan edelleen. Sallin kanssa Emma osallistui neljästi suursnautsereiden MM-kisoihin. Vuonna 2011 Salli teki kisojen parhaan C-osan (suojeluosuus). Salli ja Emma olivat mukana Suomen pronssijoukkueessa vuonna 2012 ja hopeajoukkueessa vuonna 2013. Salli jäi eläkkeelle IPOsta vuoden 2014 suursnautsereiden maailmanmestaruuskisojen jälkeen. Vuonna 2015 vähän jäähdyteltiin koe- ja kisaputkea tekemällä kaksi tulosta palveluskoirien henkilöetsintäkokeessa. Nyt Emmalla on kaksi nuorta suursnautseria ohjauksessaan. Emma harrastaa koiriensa kanssa suojelun lisäksi lähinnä kuntoilumielessä myös agilitya sekä vetolajeja. Emma on aktiivisesti mukana myös oman rotunsa yhdistystoiminnassa Sport Riesen Klubin kautta.

Vuoteen 2015 mahtui lukuisia mahtavia koiramaisia tapahtumia! Paljon ilon ja onnistu-misen tunteita, mutta samalla harrastus näytti myös varjopuolensa rakkaan koiran sairas-tumisen myötä. Onneksi nyt näin uuden vuoden alkupuolella voimme todeta, että viime kaudelta toteutumatta jääneet tavoitteet sopivat hienosti myös kauden 2016 tavoitteiksi. Koirat ovat terveitä ja kunnossa, Seppo-suursnautserikin selvisi säikähdyksellä kesäisestä sairastumisestaan ja olemme saaneet laumaan mukaamme Rosita-malinoisin.

Vuoden 2015 joitakin kohokohtia:
• Rissies-kennelleiri Ruotsissa 1.-5.4. Esa toimi sekä leirillä kouluttavana maalimiehenä että Ralf cup -suojelukisojen maalimiehenä.
• Maalimiesten kevätleiri Riihimäellä 11.-12.4. Esa toimi leiri-isäntänä.
• Kutinan-kennelleiri Haapavedellä 23.-24.5. Esa kouluttamassa
• Oman treeniryhmän kesäleiri Rottishovissa 1.-7.6.
• Rottweilereiden mestaruus- ja kellokisat 26.-28.6. Valkeakoskella. Emma osallistui "lainakoiralla" rottisten mestaruuskisoihin.
• Hoffileiri Laitilassa 29.6.-4.7. Esa toimi tottiskouluttajana.
• Riisenimestikset 10.-12.7. Lapualla. Koiristamme Cajun vom Hatzbachtal "Salli" ja Queseppo vom Hatzbachtal "Seppo" olivat mukana. Esa osallistui alokasluokan jälkikisaan ja Emma alokasluokan suojelukokeeseen. Emma ja Seppo tekivät kisoissa hienon kakkostuloksen ja voittivat "kisojen paras C-osa" -kiertopalkinnon.
• Riisenileiri Lapualla 13.-19.7.
• 15.7. Lapualla hyväksytty AD-koe (kestävyyskoe) Rissies Nikitan kanssa.
• Maalimiesleiri Lapualla 20.-26.7. Esa toimi leiri-isäntänä.
• Palveluskoirien Suomenmestaruuskisat Vantaalla 7.-9.8. Esa osallistui suojelukokeeseen Kutinan Pampun eli Kostin kanssa. Kenttäsuoritukset olivat hienoja, mutta valitettavasti jäljellä koira ei ilmaissut jälkiesineitä. Kokonaisuutena suoritus oli kuitenkin hieno kakkostulos ja koirakko valittiin Pohjoismaiden mestaruuskisojen joukkueeseen varakoirakoksi.
• 17.8. Räyskälässä Sallin kanssa palveluskoirien avoimen luokan hakukokeesta tulos.
• Suojelun maailmanmestaruuskisat (FCI IPO MM -kisat) 10.-13.9. Sveitsissä. Emma toimi Suomen joukkueenjohtajana ja Esa joukkueen maalimiehenä.
• Belgianpaimenkoirien suojelunrotumestaruuskisat 8.-11.10. Kirkkonummella, Esan ja Kostin sijoitus oli 9.
• 17.10. Hämeenlinnassa Emma ja Salli palveluskoirien hakukokeessa, Sallin eläköitymiskokeesta kakkostulos voittajaluokasta.

Jahti&Vahti-esite
Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit