Hiilihydraatit koiran ruokinnassa


Aikuinen koira ei käytännössä tarvitsisi hiilihydraatteja ollenkaan ruuassaan imettävää ja tiinettä narttua lukuun ottamatta. Tämä johtuu siitä, että koira pystyy valmistamaan glukoosia (eli sokeria) muista ravintoaineista. Kuitenkin hiilihydraatit ovat hyvä energianlähde koiralle ja niiden läsnäolo ruuassa varmistaa, että tärkeitä aminohappoja ei käytetä energiantuotantoon.

Hiilihydraateilla tarkoitetaan tärkkelystä ja kuitua, ja ne tulevat pääasiassa kasvilähteestä. Tämä asettaa ruokintaan tiettyjä rajoituksia, sillä koira ei kykene sulattamaan raakoja hiilihydraatteja ja joutuessaan suurissa määrin ruuansulatuskanavaa, ne voivat aiheuttaa tukoksia tai bakteerikäymistä ja siten ripulia. Kypsentämisellä ja jauhamisella kasviperäinen hiilihydraatti - nimenomaan tärkkelys - saadaan koiran hyödynnettävään muotoon. Koiralle sopivia hiilihydraatin lähteitä ovat mm. riisi, vehnä, maissi ja uutena Suomessa kokeiltu kaura, jonka käyttöä koiran ruokinnassa mm. MTT on tutkinut hyvin tuloksin.

Kuitu ei sula koiran ruuansulatuselimistössä, mutta pienissä määrin ruokaan laitettuna se pitää ulosteet pehmeinä ja on hyväksi suolen toiminnalle. Liika kuitu ravinnossa voi aiheuttaa tukkeutumisvaaran lisäksi lisääntynyttä juomista ja maittavuuden heikentymistä sekä voi huonontaa muiden ravintoaineiden imeytymistä.

Jahti&Vahti-esite
Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit