Kalsium ja fosfori


Koirat ravitsemuksen keskeisimmät kivennäiset ovat kalsium (Ca) ja Fosfori (P). Niiden kiinteän vuorovaikutuksen takia niitä tarkastellaan yhdessä. Ca ja P ovat luuston ja hampaiden tärkeimmät rakennusaineet ja lisäksi kalsium on mukana mm. hermoimpulssien kulussa.

Kalsiumin imeytyminen vaikuttaa ratkaisevasti sen saantiin ja imeytyvyys voi vaihdella lähes 0-90 %. Kun kalsiumin määrä dieetissä laskee niin hyväksikäyttö paranee ja sama toisinpäin. Kasvien kalsium ja fosfori ovat koiralle huonommin käyttökelpoisia kuin eläinperäisten tuotteiden. Tämä johtuu kasvien sisältämästä fytaasista, joka sitoo kivennäisiä ja estää näiden imeytymisen. Lihassa (kana, nauta, sika, kala) on paljon fosforia ja luujauhossa puolestaan kalkkia.

Kalsiumvajaus syntyy tavallisesti kasvavalla koiralla, kun sitä ruokitaan ruuantähteillä. Tästä voi olla seurauksena vakavia luuston kehityshäiriöitä: selkäranka vääristyy, raajojen pitkät luut käyristyvät ja hampaat tippuvat. Tämä johtuu siitä, että parat-hormoni irrottaa luusta kalsiumia pitääkseen veren kalsiumin tasolla joka mahdollistaa hermoimpulssien kulun.

Jahti&Vahti-esite
Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit