Proteiinit eli valkuaisaineet


Valkuaisaineet koostuvat aminohapoista joita tunnetaan 20 erilaista. Nämä jaotellaan välttämättömiin ja ei-välttämättömiin. Välttämättömien määrä on lajikohtainen ja näitä välttämättömiä eläin ei kykene valmistamaan toisista aminohapoista: ne pitää siis saada sellaisenaan ruuasta. Tämä aiheuttaa eri lajien erilaiset vaatimukset ravinnon proteiinille. Koiralla välttämättömiä aminohappoja on kymmenen: lysiini (tärkein), tryptofaani, treoniini, leusiini, isoleusiini, metioniini, histidiini, fenylalaniini, valiini ja arginiini. Koiran proteiinintarve onkin ensisijassa välttämättömien aminohappojen tarpeen tyydyttämistä.

Aminohappoja tarvitaan kudosten kasvuun ja uusiutumiseen ja puutteet valkuaisruokinnassa tulevatkin nopeasti varsinkin kasvavassa koirassa esiin. Yhdelläkään yksittäisellä proteiininlähteellä ei ole koiralle optimaalista aminohappokoostumusta. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että eläinproteiinin aminohappokoostumus on koiralle arvokkaampi kuin kasviproteiinin. Yksistään kasvivalkuaisella koira ei tule toimeen, sillä viljassa on koiran tarpeisiin aivan liian vähän lysiiniä. Kasviperäistä valkuaista syötettäessä tulisi myös ottaa huomioon, että usein kasvipohjainen valkuainen on suojattuna kuitupeitteellä, joka voi osaltaan huonontaa valkuaisen käyttökelpoisuutta. Kypsentäminen ja jauhaminen parantavat tällaisen kasviproteiinin hyväksikäyttöä.

Liiallisen proteiinin syöttämistä tulisi kuitenkin välttää, ja myös siksi on tärkeää, että aminohappokoostumus vastaisi mahdollisimman tarkasti koiran todellista tarvetta. Ylimääräiset (turhat) aminohapot eritetään pois virtsassa typpenä ja tämä rasittaa munuaisia. Edes välttämättömät aminohapot eivät varastoidu elimistöön, vaan niiden tarve on päivittäistä.

Jahti&Vahti-esite
Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit