Rasva ja välttämätön linolihappo


Koira on erinomainen rasvan hyödyntäjä ja suuristakaan rasvapitoisuuksista ei ole todettu olevan koiralle haittaa. Raskasta työtä tekevien koirien ruuassa ja imettävän tai tiineen nartun ruuassa rasvamäärän nostaminen on oikeastaan ainoa mahdollisuus lisätä energiansaantia syöntikyvyn puitteissa. Varsinkin tiineellä nartulla syöntikyky voi olla huonontunut mahalaukun pienentyneen tilan vuoksi, kun sikiöt vievät mahaontelossa tilaa. Rasva parantaa ruuan maittavuutta, mutta runsaasti käytettynä voi heikentää joidenkin kivennäisten imeytymistä, ja tämä tulee huomioida kivennäismäärissä.

Kasvavalla koiralla rasvan määrää ei voi nostaa kovin korkealle, tai kasvu voi nopeutua liikaa häiriten luuston kehitystä, joka ei pysty kirimään mukana.

Rasva on tärkeä ravitsemuksellinen komponentti, sillä se sisältää välttämättömiä rasvahappoja. Koiralla välttämättömiä on vain yksi eli linolihappo, josta se kykenee valmistamaan muut "välttämättömät" eli alfalinolihapon ja arakidonihapon. Koiran ruuan rasvassa tulisi olla 1% kokonaisrasvasta linolihappoa, jotta sen tarve tulisi tyydytettyä. Jos koira kärsii linolihapon puutteesta, sille tulee turkki ja iho-ongelmia.

Jahti&Vahti-esite
Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit