Vitamiinit


Vitamiinit jaotellaan rasva- ja vesiliukoisiin. Vesiliukoisia ovat C- vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit. C-vitamiinia koira valmistaa itse ja sen saannista ruuassa ei tarvitse huolehtia. Vesiliukoisia vitamiineja koiran elimistö ei varastoi ja niiden tarve on päivittäistä. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A,D,E, ja K vitamiinit. Myös K-vitamiini valmistuu koiran omissa kudoksissa ja sen määrästä ruuassa ei tarvitse huolehtia. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistön rasvakudoksiin.

B-vitamiinien puutokset ovat koirilla harvinaisia ja ja oluthiiva (panimohiiva) on hyvä B-vitamiinien lähde. B-Vitamiineista on hyvä muistaa, että kuumennus tuhoaa niitä. Tämä seikka on teollisissa koiranruuissa otettu huomioon ja B-vitamiinia on tarvittava määrä jäljellä valmiissa tuotteessa.

A-Vitamiini on tärkeä mm. näkökyvylle ja ihon terveydelle. Se imeytyy suolistosta rasvojen kanssa ja varastoituu maksaan. D-vitamiini on välttämätön normaalille luun kehitykselle ja kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnalle ja sen ruokinnallinen tarvee riippuu Ca- ja P- tasoista ruuassa.E-Vitamiini puolestaan estää muun muassa solukalvojen vioittumista ja toimii luonnollisena antioksidanttina. Sen puutos aiheuttaa esimerkiksi lihasrappeumaa ja hedelmällisyyshäiriöitä.

Koska rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, on vaarana niiden yliannostus. Kuitenkin tutkimuksissa on todettu, että kymmenkertaisetkaan yliannokset eivät ole aiheuttaneet mitään häiriötä koirille. Koirien rasvaliukoisten vitamiinien yliannostukset ovat harvinaisia, mutta niin myös ovat niiden puutosoireet.

Jahti&Vahti-esite
Yritys
Ruoki koiraasi oikein
Kysy asiantuntijalta
Koiravinkit